sitem
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

sitem

sitem

Latest imagesAnasayfaGiriş yapKayıt Ol

Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir?

YazarMesaj
Misafir
Misafir

Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir? Empty
MesajKonu: Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir?   Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir? I_icon_minitime06.11.08 1:02

Çok yanlış anlaşılmalara sebep olan bu konu hakkında aşağıya ekleyeceğimiz yazının dikkatle mütalaa edilmesini ister, müstecab dualarınızı bekleriz.

Kökü dışarda olan Gizli bir zındıka komitesinin, Üstâd Bedîüzzamân Hazretlerinin Kastamonu Lâhika'sında geçen "Risâletü'n-Nûr, hakâik-ı islâmiyyeye dâir ihtiyâçlara kâfi geliyor, başka eserlere ihtiyâc bırakmıyor" cümlesini te'vîlât-ı faside ile te'vîl edip, Başka İslâmî eserlere, hattâ Kur'ân, Hadîs ve fıkha ihtiyâç yoktur" gibi bir ma'nâ vermelerine cevâb mâhiyyetinde mezkûr mektubun şerh ve îzâhıdır.

Önce mektubun aslını okuyalım:

"Risâle-i Nur talebelerinin hâsları olan sâhib ve vârisleri ve hâslarının hâsları olan erkân ve esâsları olan kardeşlenme bugünlerde vuku' bulan bir hâdise münâsebetiyle beyân ediyorum ki; Risâletü'n-Nûr, hakâik-ı îslâmiyyeye dâir ihti-yâçlara kâfî geliyor, başka eserlere ihtiyâç bırakmıyor. Kat'î ve çok tecrübelerle anlaşılmış ki, îmânı kurtarmak ve kuv-vetlendirmek ve tahkiki yapmanın en kısa ve en kolay yolu Risâletü'n-Nûr'dadır. Evet, on beş sene yerine on beş haftada Risâletü'n-Nûr o yolu kestirir, îmân-ı hakikıyye îsâl eder.

Bu fakir kardeşiniz yirmi seneden evvel kesret-i mütâle-ayla ba'zan bir günde bir cild kitabı anlayarak mütâlea ederken, yirmi seneye yakındır ki Kur'ân ve Kur'ân 'dan ge¬len Resâilü'n-Nûr bana kâfî geliyorlardı. Birtek kitaba muh¬taç olmadım, başka kitâbları yanımda bulundurmadım.

Risâletü'n-Nûr çok mütenevvi' hakâika dâir olduğu hâl¬de, te'lîfi zamanında, yirmi seneden beri ben muhtaç ol¬madım. Elbette siz, yirmi derece daha ziyâde muhtaç ol¬mamak lâzım gelir.

Hem madem ben sizlere kanâat ettim ve ediyorum, baş¬kalara bakmıyorum, meşgul olmuyorum; siz dahi Risâle-tü 'n-Nûr'a kanâat etmeniz lâzımdır, belki bu zamanda el¬zemdir.

Hem şimdilik ba'zı ulemânın yeni eserlerinde meslek ve meşreb ayrı ve bid'atlara müsâid gittiği için, Risâletü'n-Nûr zındıkaya karşı hakâik-ı îmâniyyeyi muhafazaya ça¬lışması gibi, bid'ata karşı da hurûf ve hatt-ı Kur'ân'ı mu¬hafaza etmek bir vazifesi iken, hâs talebelerden birisi bil¬fiil hurûfve hatt-ı Kur'âniyyeyi ders verdiği hâlde, sırrı bi¬linmez bir hevesle, hurûfve hatt-ı Kur'âniyyeye, ilm-i dîn perdesinde te'sîrli bir surette darbe vuran ba'zı hocaların darbede isti'mâl ettikleri eserleri almışlar. Haberim olma¬dan, dağda, şiddetli bir tarzda o hâs talebelere karşı bir gerginlik hissettim; sonra îkâz ettim. Elhamdülillah ayıl-dılar. InşâALLAH tamamen kurtuldular.

Ey kardeşlerim!

Mesleğimiz, tecâvüz değil tedâfü'dür. Hem tahrîb değil, ta'mîrdir. Hem hâkim değiliz, mahkûmuz. Bize tecâvüz eden hadsizdirler. Mesleklerinde, elbette çok mühim ve bi¬zim de malımız hakikatler var. O hakikatlerin intişârına bize ihtiyâçları yoktur. Binler o şeyleri okur, neşreder adam¬ları var. Biz onların yardımlarına koşmamızla, omuzu-muzdaki çok ehemmiyyetli vazîfe zedelenir ve muhafazası lâzım olan ve birer taifeye mahsûs bir kısım esâslar ve âlî hakikatler kaybolmasına vesile olur.

Meselâ, hâdisât-ı zamâniyye bahanesiyle Vehhâbîlik ve Melâmîliğin bir nev'ine zemin ihzar etmek tarzında, ba'zı ruhsat-ı şer'ıyyeyi perde yapıp eserler yazılmış. Risâletü'n-Nûr,gerçi umûma teşmil suretiyle değil, fakat herhalde hakikat-i îslâmiyyenin içinde cereyan edip gelen esâs-ı ve-layet ve esâs-ı takva ve esâs-ı azimet ve esâsât-ı Sünnet-i Seniyye gibi ince, fakat ehemmiyyetli esâsları muhafaza etmek bir vazîfe-i asliyyesidir. Sevk-ı zaruretle, hâdisâtın fetvalarıyla onlar terk edilmez." (Kastamonu Lahikası)

alinti
Misafir
Misafir

Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir? Empty
MesajKonu: Geri: Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir?   Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir? I_icon_minitime07.11.08 18:39

Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir? 408404

Risale-i Nur Her Şeye Kafi Midir?
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» evlilik kader midir?