DEYİP GEÇMEYİN İsim çocuğun kişiliği üzerinde etki yapar. Peygamber Efendimiz '' çocuğa güzel isim vermek, dinini öğretmek ve vakti gelince evlendirmeyi evladın babası üzerindeki haklarından saymıştır. Kıyamet gününde babanızın ismi ile beraber (mesela; Ali oğlu Veli veya Ahmed kızı Emine diye ) çağrılacaksınız.
O halde isminiz güzel olsun '' buyurmuştur.
Bir ismin güzel olması için Mutlaka Kur'an-ı Kerim'de olması gerekmez. Güzel isimler çoktur. Değişik isim olsun diye, yahut en güzel isim olsun diye Kur'an-ı Kerim'de geçen her ismi, Kur'an-ı Kerim'de gectiği için çocuğa isim olarak koymak yanlış olur. Çünkü Kur'an-ı Kerim'de güzel isimlerin yanında çirkin isimler de vardır. En başta şeytan var, iblis vardır. Kafirlerden Karun, Haman vardır. Peygamberimizin düşmanı Ebu Leheb'in ismi vardır.
Bunları koymak doğru değildir.
Allah indinde en güzel isimler Abdullah ve Abdurrahman'dır. (müslim)
Üç oğlu olupta birine adımı vermeyen cahillik etmiş olur (Taberani)
Ecdadımız saygı da kusur olmasın diye Muhammed ismini Mehmed şeklinde kullanmıştır.
Hz. Talha, on çocuğunun her birine bir Peygamber ismi koymuştu. Hz. Zübeyrin'de on çocuğu vardı. O da hepsine şehid ismi vermişti. Hz. Talha, Hz. Zübeyre neden çocuklarına peygamber ismi değil de şehid ismi verdin, dedi.
O da çocuklarım peygamber olamayacağına göre, şehid olmalarını arzu ettiğim için dedi.
Çocuğa doğunca veya doğumu mütakip yedinci günü adı konur. Doğduktan sonra hemen ölen çocuğa da ad konur. Yıkanır cenaze namazı kılınır. Ölü doğan çocukları isim vererek defnetmek iyi olur. Çocuğun ismini ilim ehli salih bir zata koydurmak iyidir. Ashabı Kiram çocuklarına isimlerini peygamber efendimize verdirmeyi tercih etmişlerdir.
Çocuğa ad koyarken, çocuğun dedesi veya en yaşlı, ilmi en çok olan çocuğu kucağına alır, abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okur. İsmi üç kere tekrar etmek, sonra da çocuğun ağzına tatlı sürmek iyi olur.
Çocuğa isim koyduktan sora hayır dua da bulunulmalıdır. Peygamber Efendimiz: Ya Rabbi bu çocuğu hayırlı ve salihlerden eyle ve onu güzel bir şekilde yetişmesini sağla diye dua etmiştir.
Allah'ın, ana-babaya bahşettiği en büyük lutuf ve nimetler arasında yer alan çocuklar için şükrane olarak kesilen AKİKA KURBANI, çocuğa verilen önemin güzel bir işaretidir. Çocukların doğumunu yedinci günü kesilmesi efdal olan bu kurban müstehap olan bir sünnettir. Erkek çocuklar için iki, kız çocuklar için bir koyun kesilmesi efdal olan AKİKA, ailenin maddi durumuna göre tek olarakta kesilebilir. Bununla ilgili hadis şöyledir: '' Çocukla beraber Akika vardır. Onun namına Akika kurbanı kesiniz ve çocuktan ezayı gideriniz.''
Çocuklara yedinci günü isim koymak, başını kazıyıp, saçının ağırlığı kadar erkek için altın, kız için gümüş sadaka vermekte dinimizce müstehaptır. Ailenin ekonomik durumuna göre kız ve erkek için sadece gümüş ağırlığı da geçerlidir. Akika, çocukları belalardan, hastalıklardan korur.
İslami hükümlere göre; ana ile baba çocuğa isim verme konusunda fikir birliğine varamazlarsa, isim koyma hakkı babanındır. Çocuklara ve insanlara kötü lakapların takılması caiz değildir. Peygamber efendimiz anlamını beğenmediği isimleri anında değiştirmiştir.
İsimlerin anlamları bozulacak şekilde değişik telaffuzlarda kullanmak ta doğru değildir. Mesela; Ali'ye iloş, Veli'ye Veloş, Zeynebe Zeyno, Hasan'a Hasso, Mehmet'e Memo, İbrahim'e İbo, Fatıma' ya Fatoş gibi...
Dinimizin emirleri gereğince ana-babayı isimleri ile çağırmak mekruhtur. Kadının kocasını ismi ile çağırması da hoş görülmemiş olup, erkeğin hanımına hitabeti de nazik ve kibar olmalıdır. Hanım, Hatun, Hanımefendi, cicim, şekerim, gülüm, tatlım, balım...gibi...
Günümüz Türkiye'sinde bir öğrencinin arkadaşını ''oğlum'', babasını '' moruk ''anasını'' kocakarı'' olarak çağırırken, bizimkiler dizisinde olduğu gibi nikahlı karısını '' kardeşim '' diye çağırması durumumuzu en güzel bir şekilde göstermektedir. Evli bir kişinin hanımına '' Anam-bacım '' diye hitap etmesi, o kişinin tövbe etmesi ve nikah tazelemesi gerektiği dinimizin emirleri arasındadır. Özellikle ve titizlikle dikkat edilmelidir...
PEYGAMBERİMİZ'İN YASAKLADIĞI BEŞ İSİM:
1- EFLAH : Kurtuluş
2- NAFI : Yararlı olan, fayda
3- REBAH : Kazanç, kar
4- YESAR : Kolaylık ifade eden
5- NECİH : Dileğine kavuşan
ÇOCUĞA ''KUL'' OLMA ANLAMINA GELEN İSİMLER VERİLMEZ:
1- ABDULUZZA : Uzza adlı putun kulu anlamına gelir.
2- ABDULKABE : Kabenin kulu.
3- ABDÜNNEBİ : Peygamberin kulu.
PEYGAMBERİMİZ TARAFINDAN DEGİŞTİRİLEN İSİMLER:
01- ASİYE : İsyankar.
02- ASİ : İsyan eden.
03- HARB : Savaş.
04- MUNDAC : Yatıp uzanan.
05- HAZN : Kabalık, katılık gösteren.
06- İLLE : Kaba ve katı.
07- HÜKÜM : Yargı, karar.
08- GURAB : Karga.
09- HUBAB : yılan, şeytan.
10- CEMRE : Kor, ateş.
11- SİHAB : Işık verip kayan yıldız.
12- MÜRRE : Acı.
13- MİRRE : Siddet ve katı.
14- MERRE : Otsuz yer, kaşların dökük olması.
15- MÜNBAİS :Kalkıp hareket gösteren.
16- SEHL : Kolaylık, yumuşaklık.
17- AZİZ : Çok üstün, galip.