ALLAH’u Teala, 12 ay arasından Ramazan ayını, Ramazan gecelerinden “Kadir Gecesini”, Kadir Gecesini de Ramazan ayındaki diğer gecelerden ve içinde Kadir Gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı kılmıştır.
“Doğrusu Biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu bilir misin sen? Bin aydan daha hayırlıdır Kadir Gecesi! O gece Rab’lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner. Artık o gece bir esenliktir gider. Tâ tan ağarana kadar.” (Kadir: 1-5)
Nasıl oluyor da bir gece diğer tüm gecelerden ve bin aydan yanı 80 küsur yıldan daha hayırlı ol
abiliyor. Bu gece: Kadr’u kıymetini nereden almaktadır, bu gecede hangi olaylar vuku bulmuştur..?
Kadir Gecesi; “Kadr” yani takdir ve hüküm gecesi demektir. İbn-i Abbas, bu gecede Levh-i Mahfuz’dan rızık, yağmur, hayat, ölüm ve hatta hacca gideceklerin bu gecede belirlenip yazıldığını belirtmiştir. (Kurtubi C: 20)
Kur'ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır: “Elif lam mim. Apaçık Kitaba and olsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik” (Duhan: 1-3)
Aziz, Ğani, Samed, âlemlerin Rabbi olan ALLAH’u Teala; balçıktan yarattığı, eksik-zayıf, zalim-nankör olarak tabir ettiği insanoğlunu bu gece muhatap kılarak ona seslendi.
Seslenerek ona değer-kıymet verdi. Onu hayvani boyuttan Alayı illiyyin’e çıkardı.
Gönderdiği vahiyle dünyaya nur saçtı. İnsanoğlunu karanlıklardan aydınlığa çıkaracak iki cihan saadetini sağlayacak kanun ve prensipler indirilmeye başlandı.
En büyük düşmanı olan şeytan ve avanesinin hile ve oyunlarını ifşa etti. “Âlemlere rahmet” olan Muhammed Mustafa, aleyhisselatu vesselam bu gece risaletle görevlendirildi.
Böyle bir gece nasıl değer-kıymet kazanmasın?
Bu gecede melekler fevc fevc yanlarında tüm takdir edilen şeylerle inerler. “…O gece Rablerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner...” (Kadir: 4) Bu ayette geçen ‘ruh’, Cebrail (as)’dır. Peygamber Efendimiz (sav) bir hadislerinde; “Kadir Gecesi olunca, Cebrail meleklerden bir toplulukla iner. Kıyamda, oturarak ALLAH’ı zikreden her kula salât ve selam getirirler” buyurmuştur. (Kurtubi C: 20 Kadir Suresi tefsiri)
Bu şerefli ve kıymetli geceyi diğer gecelerden nasıl ayırt edecek ve nasıl bulacağız..?
ALLAH’u Teala: Hikmeti gereği bazı gün, gece, olay ve zamanları gizli tutmuştur. Ölüm, kıyamet, Cuma günü duanın kabul olacağı saat, isimleri arasında İsm-i Azamı saklı tutarak mümin kullarının sürekli uyanık, cehd-gayret içerisinde olmalarını murad etmiştir. Böylelikle biz aciz kullar, Kadir Gecesine güvenerek hayatımızı gaflet içerisinde geçirmemiş olacağız. Yapılacak ibadetlerle eksik ve noksanlıklar tamamlanmış, insan-ı kâmil’e doğru yol alınmış olacaktır.
Hz. Aişe radiyALLAHu anha şöyle demiştir: “Resulullah (sav) Ramazan’ın son on gününde itikâfa girerdi ve ‘Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde arayınız’ buyururdu.” (Buhari-Müslim)
Yine Hz. Aişe (r. Anha)’den şöyle rivayet edilmiştir:
Resulullah (sav) buyurdu ki; “Kadir gecesini Ramazan’ın son on günündeki tekli gecelerde arayınız!” (Buhari)
Ebu Said el-Hudri’den yapılan rivayette; “Bu geceyi (Kadir Gecesi) gördüm, sonra bana unutturuldu. Siz onu son on günde arayın. Onu tüm tekli gecelerde arayın” (Muvatta) buyurmuştur.
Rivayetler, Ramazan’ın tamamı, tekli geceleri, son 10 günü veya son 10 günün tekli gecelerinde yoğunlaşmıştır. 27. Gece hakkında da rivayetler vardır.
Bu yüzden bazı âlimler (İmam Nevevi gibi), Kadir Gecesi’nin Ramazan içinde her yıl değiştiğini söylemişlerdir.
Yine ALLAH Resulü’nden yapılan rivayetlerde; “O gecenin sabahında güneşin şuasız (ay gibi beyaz) doğacağı, (Kurtubi C: 20) bu gecenin yumuşak, aydınlık, soğuk ve sıcak olmayan, yıldızları parlak, her şeyin secde halinde olduğu, nurların her yere yayıldığı, meleklerin selam ve hitaplarının işitildiği ve denk gelenin duasına icabet edileceği” (Ş.Zerkani C: 2 S: 268) belirtilmiştir.
Gerçek olan şu ki Kadir Gecesi Ramazan da yer almakta ve Ramazan gecelerinde aranmalıdır.
Kadir Gecesi nasıl ve ne şekilde ihya edilmeli, hangi ibadetleri yapmak daha efdaldir?
İmam Ahmed’in Ebu Ubade’den rivayet ettiğine göre, ALLAH Resulü (sav) buyurdular: “Kadir Gecesi’ni iman ile karşılığını ALLAH’tan bekleyerek ihya edenin günahları bağışlanır.” (Buhari: 1991, 2014)
Hz. Aişe validemiz buyurmuştur ki; "Ey ALLAH'ın Resulü! Kadir Gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim? diye sordum. Resulullah (sav): ‘ALLAH'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet’ diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
Süfyan-ı Sevrî: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir.
Öyleyse biz aciz kullara düşen: Başı rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennemden kurtuluş olan Ramazanın tüm gecelerini özelde de son on gecesinin her gecesini Kadir Gecesi varsayarak ihya etmeliyiz. Bu gecelerde başta kendimiz, ailemiz ve dünyadaki tüm Müslümanlar için dua etmeliyiz. Geceyi; ailemizle beraber tövbe-istiğfar, dua ederek, namaz kılarak, Kur’an okuyarak geçirmeye çalışalım. Mübarek Ramazan ayını düşmanın fili işgali altında geçiren ve bayramı da geçirecek olan başta Filistin, Afganistan, Irak, Çeçenistan ve diğer tüm İslam beldelerinin kurtuluşu için çokça dua edelim.
ALLAH’u Teala bizleri Kadir Gecelerine erişen, bu geceleri hakkıyla ihya edenlerden eylesin.
Abdullah Dağ