sitem
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

sitem

sitem

Latest imagesAnasayfaGiriş yapKayıt Ol

ŞÜKKÜR

YazarMesaj
Misafir
Misafir

ŞÜKKÜR Empty
MesajKonu: ŞÜKKÜR   ŞÜKKÜR I_icon_minitime29.06.08 2:21

Peygamber Efendimiz (SAV)’’Allah-u Teala, yemeğini yiyip içeceğini içtikten sonra bunları nasip ettiği için kendisine hamd edenden razı olur.’’ buyurmuşlardır. Rabbimiz sayılmayacak kadar bize nimetler vermiştir.bunun karşılığı bizden istediği bu verdiği nimetleri kendisinden bilip ona şükür etmemizdir.
Davut (a.s) duaları arasında Allah’ım! Dört şeyden sana sığınırım ve dört şeyde senden isterim.
İsteklerim şunlarıdır; seni anan bir dil, sana şükreden bir kalp, sabırlı bir beden, dünya ve ahiret işinde bana yardım eden bir aile.
Sana sığındıklarım şunlardır; Bana efendilik taslayan bir çocuk (isyan eden karşı gelen beğenmiyen evlat)
Vaktinden önce beni ihtiyarlatan bir kadın, bana vebal yükü olan bir mal. (dünya ve ahiret te insana rahat vermiyen mallar), öyle bir komşu ki iyiliğimi gördüğü zaman saklar bir kötü yanımı görünce de onu yayar.
Ashabdan Said Bin Cübeyir (r.a) şöyle anlatır:
Cennete ilk giren,darlıkta ve genişlikte Allah’a hamd edendir.
Peygamberimiz(sav)şöyle buyurduğu rivayet edilir;
İki huy vardır ki bunlar kimde bulunursa Allah-u Teala onu katında sabırlı, şükreden bir kul olarak yazar.
1-bir kimsenin,dini işlerinde kendisinden üstün olanı görmesi ve ona uymasıdır.
2-dünya işlerinde ise kendinden altını görmesi ve Allah’a hamd etmesidir.’’
İslam uleması buyururlar ki şükrün tamamı şu üç şeydedir.
1-Allah-u Teala sana bir ihsanda bulunduğu zaman o ihsanı kimin yaptığını görüp hamd etmedir.
2-sana verdiğine razı olmandır.
3-o verilen şeyin faydası senin ne olduğu onun kuvveti cesedinde kaldığı sürece Allah’a asi olmamandır.
ibn Abbas (r.a)’’Allah-u Teala’nın temiz huylu kulları vardır.onlar,iyiliğe kavuştukları zaman sevinirler kendilerine yaramaz bir hal geldikleri zaman istiğfar ederler nimet içinde oldukları zaman şükrederler.bir belaya uğrayınca da sabrederler.’’buyurmuştur.
Süleyman (as) bir bineğe bindi millet içinde bir takım insanlar geldiler ve şöyle dediler ‘Ey rasül ! Sana öle bir şey verildi ki senden önce hiç kimseye verilmemişti.bunun üzerine Süleyman (as) şöyle dedi; Dört huy vardır ki, bunlar bir kimseye verilmiş ise ona verilen dünyada Davut (a.s) soyuna verilenden daha hayırlıdır. Şunlardır;
1-Allahtan korkmak
2-Zenginlikte ve fakirlikte orta halli olmak,iktisatlı davranmak
3-Öfke anında adalete riayet etmek
4-Darlığa da genişliğe de razı olup Allah’a hamd etmek
Bu olaylardan anıyoruz ki Allah’ın verdiklerine şükretmek üzerimizde büyük bir borçtur. Peygamber efendimiz (sav) ‘Allah bir kula büyük veya küçük bir nimet verince o kul Allah’a hamd olsun derse ona verdiğinden daha üstününü verir.’ buyurmaktadır.Şükredersek nimetlerimiz devamlı artacaktır.küfredersek sıkıntı darlık bela musibet bizi bırakmayacaktır.
Selam ve dua ile.

ŞÜKKÜR
1 sayfadaki 1 sayfası